Jak zrobić espresso tonic?
58.jpg

Ponieważ pogoda za oknem jest coraz bardziej gorąca, wielu z nas kawoszy szuka sposobu na pobudzające orzeźwienie. Zaraz po Cold Brew z pomocą przychodzi nam espresso tonic. Espresso tonic to nic innego jak połączenie mocnego espresso z mocno schłodzonym tonikiem. Napój ten pojawił się już jakiś czas temu, ale dopiero od 2 lat jest bardzo popularny wśród kawoszy i coraz częściej można go spotkać w naszych kawiarniach.

Do przygotowania espresso tonic potrzebujemy:

  • 100 ml dobrze schłodzonego toniku
  • 60 ml podwójnego espresso
  • kostek lodu
  • cytryna lub limonka

Kawa mrożona

Sposób przygotowania kawy z tonikiem:


Sposób przygotowania espresso z tonikiem jest banalnie prosty. Wysoką szklankę lub kieliszek napełniamy lodem. Plasterki pokrojonej cytryny lub limonki możemy powciskać na ścianki naczynia. Zabieg ten pozwoli nam poprawić estetykę naszego drinka ale również poprawi jego walory smakowe. Do tak przygotowanej szklanki wlewamy dobrze schłodzony tonik, a następnie bardzo powoli wlewamy nasze espresso. Na końcu wszystko dekorujemy plasterkiem cytryny lub limonki. Idealnym dopełnieniem całości będzie dodanie świeżych liści mięty.

Na gorące, letnie dni tak pobudzająca, orzeźwiająca kawa mrożona z tonikiem jest idealna i potrafi pozytywnie zaskoczyć niejedne kubki smakowe.


Sprawdź również przepis na kawę po irlandzku.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Zapisz się na nasz newsletter

Sklep internetowy Shoper.pl