DARMOWA DOSTAWA OD 120 PLN

Szukaj

Kawa z syropem - najlepsze przepisy

Paweł, 7 kwiecień 2021
Kawa z syropem - najlepsze przepisy

Nie od dziś wiadomo, że pochodzenie ziaren kawy ma wpływ na ich nuty smakowe, aromat i wiele ważnych cech gotowego naparu. Tak jak większość produktów – tak i kawa doczekała się prób doskonalenia jej naturalnych walorów poprzez aromatyzowanie. Jednak aromatyzowane ziarna mają bardzo zły wpływ na młynki i ich żywotność, na co rozwiązaniem przychodzi nam kawa z syropem.


Producent Victoria's Cymes posiada w swojej ofercie kilkanaście smaków syropów od tradycyjnych, takich jak czekolada, irish cream, amaretto, ale również znajdziemy smak blue curacao, arbuza, a nawet piernika. Tego specyfiku najczęściej dodaje się do latte, ale istnieją również zwolennicy czarnych kaw z dodatkiem syropu zamiast cukru.

Istnieje wiele ciekawych koktajlów i przepisów kawowych z wykorzystaniem syropów, my przygotowaliśmy dla Was ciekawe przepisy z syropem do kawy.

Przepis z syropem do kawy Irish Cream

Przygotuj sobie:
- 40 ml espresso
- 130 ml mleka 3,2%
- syrop (polecamy irish cream)
- bita śmietana

W kawiarce zaparz 40 ml kawy, a mleko podgrzej do około 60 stopni. Do szklanki w pierwszej kolejności wlej syrop (w szklance do latte do poziomu, w którym zaczyna się ucho). Następnie powoli, najlepiej łyżeczką, dodaj przygotowane mleko, tak aby nie wymieszać go z syropem. W kolejnym kroku wlewamy kawę równie delikatnie. Na górze zostało już tylko miejsce na bitą śmietanę, którą możemy posypać kolorową posypką lub kakao. I voila! Czterowarstwowa latte czeka na bliskie spotkanie.

Przepis z syropem do kawy rum z czekoladą

Przygotuj sobie:
- 50 ml espresso
- śmietanka 
- syrop do kawy (rum z czekoladą i wanilia)
- bita śmietana 

Do nagrzanej szklanki typu Irish Coffee wlewamy kolejno: syrop rum z czekoladą i syrop waniliowy, które razem mieszamy. Następnie dodajemy świeżo zaparzonej kawy i czekamy aż napar kawowy przestygnie po czym dolewamy go do syropów i kolejny raz mieszamy. Następnie powoli dodajemy śmietankę tak, aby zrobiły się dwie warstwy (czyli śmietanka nie może dotykać ścianek szklanki). Roztrzepujemy bitą śmietanę (najlepiej taką z płatkami czekolady) i kładziemy 3 łyżki na wierzch kawy, którą posypujemy szczyptą cynamonu a z brzegu szklanki wkładamy rurkę waflową.

Przepis na latte z syropem do kawy

Przygotuj sobie:
- 40-50 ml espresso
- 120-150 ml mleka 3,2%
- syrop do kawy (amaretto i rum z czekoladą)
- bita śmietana

Kawę przyrządzamy w kawiarce lub ekspresie ciśnieniowym, a mleko podgrzewamy do temperatury 60°C. W pierwszej kolejności do szklanki do wysokości dolnego ucha wlewamy syrop do kawy. Następnie delikatnie po łyżeczce dolewamy ciepłego mleka uważając, aby nie wymieszać go z syropem. Na koniec dodaję świeżo zaparzoną kawę, również delikatnie wlewając ją po łyżeczce. Na zwieńczenie naszego kawowego trunku dodaję bitą śmietanę i posypuję kakao. W ten sposób otrzymuję czterowarstwową Latte z syropem do kawy!

Jeśli chcecie więcej przepisów na kawę z syropem – odezwijcie się w komentarzach. Sprawdźcie również koniecznie inne nasze ciekawe artykuły na blogu.

Jeśli jeszcze nie wiecie jak przygotować domowe latte bez ekspresu zapraszamy do obejrzenia filmu.

Zapisz się na nasz newsletter

Zapisz się na nasz newsletter

Magnificent Coffee

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Wybierz pierwszy produkt