DARMOWA DOSTAWA OD 120 PLN

Szukaj

Preinfuzja kawy

Paweł, 21 październik 2020
Preinfuzja kawy

Preinfuzja kawy

W świecie kawy oprócz wielu rodzajów napojów na bazie espresso jest również wiele ciekawych słów, których nie słyszy się na co dzień, nawet w kawiarniach. Wśród wyżej opisanych wyrazów możemy znaleźć różne ciekawe brzmienia, na przykład: Crema, Doppio, Hopper, Lungo, Nadekstracja, Podekstracja, Tamper, lub Preinfuzja. Na tej ostatniej się dzisiaj skupimy.

Preinfuzja to taka trudniejsza wersja słowa namoczenie, przelanie. W parzeniu kawy preinfuzję stosuje się w celu przeniknięcia wody w strukturę zmielonych ziaren, co powoduje ich pęcznienie, pozwalając na wypłukiwanie z kawy rozpuszczalnych substancji.

Jak dokładnie wykonać preinfuzję? W tym celu wykorzystujemy około 1/5 wody potrzebnej do zaparzenia kawy. Równomiernie namaczamy zmielone ziarna i pozostawiamy je na 30 sekund, po czym rozpoczynamy właściwe parzenie.


Po co stosujemy ten proces? Aby uzyskać stabilny i intensywny ekstrakt kawowy, co jest jednym z najważniejszych elementów, na które zwraca się uwagę. Preinfuzja jest bardzo ważna, gdy stosujemy metody przelewowe lub ciśnieniowe. W przypadku aeropressu i french pressu kawa ma stały kontakt z wodą, więc preinfuzja nie jest konieczna.

Zapisz się na nasz newsletter

Magnificent Coffee

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Wybierz pierwszy produkt