Syropy do kawy
Paweł, 12 styczeń 2021
Syropy do kawy
Nie od dziś wiadomo, że pochodzenie ziaren kawy ma wpływ na ich nuty smakowe, aromat i wiele ważnych cech gotowego naparu. Tak jak większość produktów – tak i kawa doczekała się prób doskonalenia jej naturalnych walorów poprzez aromatyzowanie. Jednak aromatyzowane ziarna mają bardzo zły wpływ na młynki i ich żywotność, na co rozwiązaniem są właśnie syropy do kawy.

Producent Victoria's Cymes posiada w swojej ofercie kilkanaście smaków syropów od tradycyjnych, takich jak czekolada, irish cream, amaretto, ale również znajdziemy smak blue curacao, arbuza, a nawet piernika. Tego specyfiku najczęściej dodaje się do latte, ale istnieją również zwolennicy czarnych kaw z dodatkiem syropu zamiast cukru.
Istnieje wiele ciekawych koktajlów i przepisów kawowych z wykorzystaniem syropów, my przygotowaliśmy dla Was ciekawą propozycję czterowarstwowej smakowej latte.

Przepis na latte
Przygotuj sobie:
- 40 ml espresso
- 130 ml mleka 3,2%
- syrop (polecamy irish cream)
- bita śmietana
W kawiarce zaparz 40 ml kawy, a mleko podgrzej do około 60 stopni. Do szklanki w pierwszej kolejności wlej syrop (w szklance do latte do poziomu, w którym zaczyna się ucho). Następnie powoli, najlepiej łyżeczką, dodaj przygotowane mleko, tak aby nie wymieszać go z syropem. W kolejnym kroku wlewamy kawę równie delikatnie. Na górze zostało już tylko miejsce na bitą śmietanę, którą możemy posypać kolorową posypką lub kakao. I voila! Czterowarstwowa latte czeka na bliskie spotkanie.
Jeśli chcecie więcej przepisów na nietypowe kawy – odezwijcie się w komentarzach. Sprawdźcie również koniecznie inne nasze ciekawe artykuły na blogu.