DARMOWA DOSTAWA OD 120 PLN

Szukaj

Syropy do kawy

Paweł, 12 styczeń 2021
Syropy do kawy

Syropy do kawy

Nie od dziś wiadomo, że pochodzenie ziaren kawy ma wpływ na ich nuty smakowe, aromat i wiele ważnych cech gotowego naparu. Tak jak większość produktów – tak i kawa doczekała się prób doskonalenia jej naturalnych walorów poprzez aromatyzowanie. Jednak aromatyzowane ziarna mają bardzo zły wpływ na młynki i ich żywotność, na co rozwiązaniem są właśnie syropy do kawy.


Producent Victoria's Cymes posiada w swojej ofercie kilkanaście smaków syropów od tradycyjnych, takich jak czekolada, irish cream, amaretto, ale również znajdziemy smak blue curacao, arbuza, a nawet piernika. Tego specyfiku najczęściej dodaje się do latte, ale istnieją również zwolennicy czarnych kaw z dodatkiem syropu zamiast cukru.

Istnieje wiele ciekawych koktajlów i przepisów kawowych z wykorzystaniem syropów, my przygotowaliśmy dla Was ciekawą propozycję czterowarstwowej smakowej latte.

Przepis na latte

Przygotuj sobie:
- 40 ml espresso
- 130 ml mleka 3,2%
- syrop (polecamy irish cream)
- bita śmietana

W kawiarce zaparz 40 ml kawy, a mleko podgrzej do około 60 stopni. Do szklanki w pierwszej kolejności wlej syrop (w szklance do latte do poziomu, w którym zaczyna się ucho). Następnie powoli, najlepiej łyżeczką, dodaj przygotowane mleko, tak aby nie wymieszać go z syropem. W kolejnym kroku wlewamy kawę równie delikatnie. Na górze zostało już tylko miejsce na bitą śmietanę, którą możemy posypać kolorową posypką lub kakao. I voila! Czterowarstwowa latte czeka na bliskie spotkanie.

Jeśli chcecie więcej przepisów na nietypowe kawy – odezwijcie się w komentarzach. Sprawdźcie również koniecznie inne nasze ciekawe artykuły na blogu.

Zapisz się na nasz newsletter

Magnificent Coffee

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Wybierz pierwszy produkt