DARMOWA DOSTAWA OD 120 PLN!!!

Wszystko o kawie ziarnistej od Magnificent Coffee

Najlepsze metody parzenia kawy ziarnistej

Nie każdy wie jak powinno się przygotowywać swoją ulubioną kawę. Poniżej przedstawiamy Wam najpopularniejsze metody jej parzenia:

- PO TURECKU

Bardzo drobno zmieloną kawę (mniej więcej jak cynamon) zmieszaną z cukrem wsypujemy do tygielka (najlepiej miedzianego), zalewamy zimną wodą kilka razy podgrzewając (nie dopuszczając do gotowania), aby wywar wykipiał. Przed przelaniem gorącego naparu do filiżanek dodajemy kilka kropel zimnej wody, aby fusy osiadły na dnie. Warto wzbogacić naszą kawę odrobiną kardamonu lub cynamonu, co wzbogaci jej smak.

- FRENCH PRESS ( zaparzacz )

Grubo zmieloną kawę (mniej więcej jak biały cukier) zalewamy gorącą wodą ok. 90 st. C w proporcjach 60 g kawy na 1 litr. Napar mieszamy i zostawiamy na ok 30 sekund. Po tym czasie ponownie mieszamy 2-3 razy i zakładamy tłok od presski dotykając powierzchni naparu. Po upływie kolejnych 3-4 min. powolnym jednostajnym ruchem przesuwamy tłok od presski w dół oddzielając fusy. W tym momencie kawa jest już gotowa do spożycia.

Kolejne metody parzenia przedstawimy Wam w kolejnym artykule.

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów