DARMOWA DOSTAWA OD 120 PLN!!!

Wszystko o kawie ziarnistej od Magnificent Coffee

Opakowanie kawy - jakie informacje powinno zawierać

Ładne opakowanie kawy nie oznacza dobrej jakości ziarna. Najważniejsze jest to co kryje się w środku. Tutaj z pomocą przychodzi nam etykieta i informacje, które powinny znaleźć się w opisie kawy. Jeśli chcemy mieć pewność, że pijemy dobrej jakości ziarno powinniśmy mieć wgląd w informacje takie jak:

Kraj i region pochodzenia

Bardzo ważna informacja na etykiecie. Kawy z różnych regionów świata posiadają swoje terroir, czyli unikalne połączenie warunków geograficzno -klimatycznych, które znacząco wpływają na smak i aromat. Każdy z regionów odznacza się innymi nutami smakowymi np kawy z Kenii posiadają nuty owocowe natomiast kawy z Brazylii nuty czekoladowe.

Odmiana kawy  

Odmiana to kolejny ważny element wpływający głownie na jakość i smak kawy. Tutaj podobnie jak w kraju pochodzenia każda odmiana charakteryzuje się innym bukietem aromatów. Zupełnie inaczej smakuje odmiana Pacamara od odmiany Bourbon. Pacamara charakteryzuje się delikatną kwasowością i lekkim body, a odmiana Bourbon wyróżnia się większa ilością słodyczy oraz bardzo lekko wyczuwalną kwasowością.

Data palenia

Data palenia jest kolejnym równie istotnym czynnikiem, który wpływa na aromat, smak oraz jakość kawy. Data ważności może mieć do 2 lat terminu przydatności. My zalecamy spożywać kawę maksymalnie do 6 miesięcy od jej daty wypalenia. Jeśli jednak chcemy mieć pewność, że nasza kawa nie straci swoich walorów smakowych powinniśmy ją spożyć do 3 miesięcy od daty wypalenia. 

Stopień wypalenia

Stopień wypalenia ma znaczący wpływ na smak kawy jak również na sposób jej przyrządzania. Kawy jasno palone charakteryzują się dużą kwasowością i idealnie nadają się do alternatywnych metod parzenia takich jak Drip i Chemex. Kawy średnio palone zachowują najwięcej balansu miedzy kwasowością, a innymi charakterystycznymi smakami kaw z danego regionu takimi jak czekolada, orzech, karmel i są one najczęściej wykorzystywane do ekspresów ciśnieniowych. Kawy mocno palone są wykorzystywane głównie przez Włochów, którzy do swojego ulubionego espresso wybierają mocno wypalone ziarno.

Metoda obróbki

Wyróżniamy kilka metod obróbki ziarna kawy.

Są nimi:

- Metoda na sucho- owoce kawowca są zbierane i następnie układane na plandekach w celu suszenia przez ok 10-20 dni. Pozwala to wydobyć wyraźnie owocowe i słodkie nuty smakowe.

-Metoda na mokro- owoce kawowca po zebraniu są przechowywane w specjalnych zbiornikach wypełnionych wodą. Pozwala to dokonać pierwszej segregacji ponieważ zepsute i niedojrzałe owoce unoszą się na powierzchni wody. Owoce które zostają na dnie zbiornika oddziela się od miąższu w celu krótkiej fermentacji. Ziarno te w dalszym etapie jest myte i suszone. Kawa przygotowana tą metodą wyróżnia się kwasowością i czystością smaku.

- Metoda pomiędzy suchą a mokrą- z owoców kawy zostaje usunięty mechanicznie miąższ i po tym etapie jest suszony na słońcu. Metoda ta pozwala wydobyć bardzo wysoką słodycz ziarna kawy.

- Metoda tzw. miodowa- polega na usunięciu łupinek owoców kawowca oraz części miąższu i poddaniu suszeniu wraz z resztką pozostałego miąższu. W kolejnym etapie ziarno się myje oraz ponownie suszy. Zabieg ten pozwala nam uzyskać bardzo wysoką słodycz oraz znakomitą kwasowość.

Opis sensoryczny

Opis sensoryczny powinien opisywać charakterystykę aromatów danej kawy oraz jej kwasowość. Informacje te powinny być pomocne w momencie doboru odpowiedniej kawy pod kątem preferencji smakowych.

Zatem podsumowując etykieta kawy to kopalnia wiedzy na temat tego czego możemy spodziewać się po otwarciu opakowania. Informacje w niej zawarte pomagają nam w podjęciu decyzji co do wyboru odpowiedniej kawy dla siebie.

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów