DARMOWA DOSTAWA OD 120 PLN!!!

Wszystko o kawie ziarnistej od Magnificent Coffee

Parzenie kawy po turecku

Kawa po turecku to znany sposób przyrządzania tego wyjątkowego naparu. Parzenie kawy właśnie w ten sposób jest prawdziwym rytuałem sięgającym wielowiekowej tradycji. Niestety nie każdy wie jak ją przyrządzić dlatego też w dalszej części artykułu przybliżymy Wam właśnie tą metodę.

Pochodzenie kawy po turecku

Kawa po turecku trafiła do Polski w siedemnastym wieku z południa, od Turków panujących nad Mołdawią. Jej miłośnikiem w tamtym czasie był Jan III Sobieski, który przyrządzał kawę właśnie w ten sposób. Początkowo w Polsce napój uznawano za niesmaczny lub nawet szkodliwy. Musiało upłynąć ok 100 lat, aby moda na spożycie tego czarnego naparu zagościła w Gdańsku gdzie powstały pierwsze kawiarnie. Moda ta w szybkim tempie rozpowszechniła się dalej na resztę naszego kraju.

Przygotowanie do parzenia kawy po turecku

Parzenie kawy po turecku to rytuał, który nastawiony jest na wydobycie mocy kawy, najważniejszych walorów smakowych oraz nieodzownej słodyczy. Kawa po turecku jest bardzo ciemna, mocna oraz posiada bardzo głęboki smak. 

Do przygotowania kawy w ten właśnie sposób potrzebujemy:

- bardzo drobno, świeżo zmielonej kawy ( drobniej niż do ekspresu ciśnieniowego )

- małych filiżanek zwanych demitasse ( jeśli takich nie macie można użyć tych do espresso

- miedzianego tygielka

- cukru

- cynamonu lub kardamonu ( wedle uznania )

Sposób przygotowania kawy po turecku

- odmierz odpowiednią ilość kawy: jedna czubata łyżeczka świeżo zmielonej kawy na jedną filiżankę wody 

- odmierz odpowiednią ilość cukru: jedna łyżeczka cukru na dwie filiżanki zaparzonej kawy ( kawa po turecku musi być słodka )

- wlej chłodną wodę i postaw tygielek na małym ogniu

- czekaj do momentu spienienia się kawy i wtedy zdejmij ją z ognia ( nie można doprowadzić do jej wrzenia )

- czynność tą powtórz trzykrotnie. Po spienieniu się kawy trzeci raz kawę nalej do filiżanek i pamiętaj, że pijemy ją od razu tak, aby była ciepła

 Z parzeniem kawy w ten właśnie sposób wiąże się odległa tradycja, a sama czynność parzenia stała się prawdziwym rytuałem. Często towarzyszy spotkaniom biznesowym i rodzinnym. Jeśli lubicie słodkie, mocne doznania to polecamy wypróbować właśnie tą metodę parzenia kawy.

Kawa po turecku - „czarna jak noc, gorąca jak piekło i słodka jak miłość".








Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów