DARMOWA DOSTAWA OD 120 PLN!!!

Wszystko o kawie ziarnistej od Magnificent Coffee

Wszystko co ciekawe o kawie zielonej


Dlaczego kawa zielona stała się jednym z najbardziej popularnych suplementów diety? Czy faktycznie pomaga nam w odchudzaniu? Czy rzeczywiście jest taka zdrowa?

Czym jest zielona kawa?

Kawa zielona nazywana jest inaczej kawą surową ponieważ obróbka jej ziaren zakończyła się już przed procesem palenia. W ziarnach tych nie zaszedł jeszcze proces pirolizy, nie posiadają one silnego aromatu i smaku. W 2012 roku stwierdzono, że ekstrakt z zielonych ziaren wpływa na szybkie spalanie tkanki tłuszczowej. Od tego momentu jej ekstrakt stał się bardzo popularny we wszelkich suplementach diety.
Teoretycznie odpowiedzialny za proces chudnięcia powinien być kwas chlorogenowy, który utrudnia wchłanianie cukrów przez co nasz organizm powinien czerpać zapasy energii z tłuszczów. Najnowsze badania nie wskazały jednak znaczącej różnicy miedzy grupą, która przyjmowała placebo, a grupą która przyjmowała kwas chlorogenowy.
Niestety warto pamiętać również o tym, że zielona kawa często jest niewiadomego pochodzenia i nie najlepszej jakości.

Czy kawa zielona jest zdrowa?

Udowodniono, że zawartość kwasu chlorogenowego w ziarnach zielonej kawy jest duża. Zawiera ona 60 000 mg tego kwasu na kilogram kawy, dla porównania napar przygotowany z wypalonej kawy ziarnistej zawiera go o ok 120 razy mniej. Kwas ten w znacznym stopniu jest odpowiedzialny za prozdrowotne właściwości z których możemy wyszczególnić między innymi: właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze, właściwości ochronne wątroby, właściwości poprawiające wrażliwość na insulinę, właściwości wpływające pozytywnie na leczenie choroby Alzheimera.

Jak widać prozdrowotnych właściwości jest całkiem sporo. Warto jednak jak przy wszystkim zachować zdrowy rozsądek. Jeśli będziecie zainteresowani suplementacją kwasu chlorogenowego, który znajduje się w zielonych ziarnach kawy to można suplementować go na różne sposoby. W formie przygotowanego naparu z ziaren. Wersja ta jest najmniej przyjemna ponieważ smak takiego naparu niestety nie należy do najsmaczniejszych. W formie ekstraktu zamkniętego w kapsułkach, który według nas jest najwygodniejszą formą przyjmowania. W tym przypadku trzeba jednak wziąć pod uwagę fakt, że nad firmami suplementacyjnymi nie ma dużej kontroli i nie do końca wiadomo jakie stężenie może znajdować się w danej kapsułce. 

Kwas chlorogenowy naturalnie występuje również w owocach głogu i pokrzywie. Przygotowanie naparu z tych składników będzie kolejnym dobrym rozwiązaniem.

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów