DARMOWA DOSTAWA OD 120 PLN

Wszystko o kawie ziarnistej od Magnificent Coffee

Z ekspresu czy z przelewu - jaka kawa jest najzdrowsza?


Codziennie rano zapach i smak świeżo zaparzonej kawy budzi nas do życia i motywuje do codziennego działania, a dzięki zawartości wielu aktywnych biologicznie substancji, ma ona również korzystny wpływ na nasze zdrowie.

Jakie właściwości posiada kawa? Jakie są potencjalne korzyści płynącego ze spożywania tego wyjątkowego naparu?

Kawa zawiera kofeinę dzięki, której pobudza nas każdego dnia, ułatwia koncentrację, podnosi ciśnienie i poprawia krążenie krwi, a także przyspiesza metabolizm. Wieloletnie badania potwierdzają, że zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby parkinsona, alzheimera czy cukrzycy typu 2. Zawiera antyoksydanty, które chronią przed niektórymi nowotworami i spowalniają procesy starzenia komórek.

Zalety te zawdzięcza m.in. zawartości polifenoli, kwasu chlorogenowego i związków diterpenownych, takich jak kafestol i kaweol.

Działanie kawy w dużej mierze uzależnione jest od sposobu jej przyrządzania.

W jakiej wersji będzie ona dla nas najzdrowsza - z ekspresu ciśnieniowego, dripa, kawiarki, a może French Pressu?

Parzenie kawy za pomocą ekspresu ciśnieniowego

Najzdrowsza jest kawa z ekspresu ciśnieniowego gdyż najmniej szkodliwych substancji przedostaje się do filiżanki z tym aromatycznym napojem.

Ekspres ciśnieniowy działa w następujący sposób: woda która jest blisko wrzenia przepuszczana jest pod wysokim ciśnieniem przez świeżo zmieloną kawę. Napój przygotowany w ten sposób jest bogaty w antyoksydanty, a więc związki o działaniu prozdrowotnym. Jeżeli ekspres ciśnieniowy posiada wbudowany młynek, możemy uzyskać napój jeszcze bogatszy w antyoksydanty, ponieważ świeżo zmielona kawa nic nie traci na swoich prozdrowotnych właściwościach. Jeżeli natomiast nasz ekspres nie posiada młynka, ziarna kawy warto zmielić za pomocą dobrego młynka żarnowego tuż przed jej zaparzeniem, aby zawarte w kawie związki nie uległy utlenieniu. Napój przygotowany właśnie w ten sposób będzie posiadał nie tylko więcej antyoksydantów, ale więcej aromatu i smaku.

Parzenie kawy za pomocą ekspresu kapsułkowego

Ekspres wyposażony w kapsułki parzy kawę w ten sam sposób co ekspres ciśnieniowy. Właściwości kawy zaparzonej za pomocą ekspresu kapsułkowego są zbliżone do napoju z ekspresu ciśnieniowego, a do tego warto pamiętać, że dzięki hermetycznie pakowanym kapsułkom zawarte w kawie związki nie ulegają utlenieniu, jak ma to miejsce w przypadku kawy mielonej. W tym przypadku istotna jest jednak jakość kapsułek, a dokładnie ich zewnętrznej powłoki oraz jakość ziarna kawy. Niestety, ale nie mamy wpływu na jakość ziaren kawy zmielonych w kapsułkach, a dodatkowo plastikowa kapsułka w kontakcie z gorącą wodą może przenikać do naszego kawowego napoju.

Parzenie kawy za pomocą ekspresu przelewowego

Parzenie kawy za pomocą ekspresu przelewowego (dzbankowego) jest banalnie proste. Podgrzana woda skrapla się, a następnie przelewa się przez świeżo zmieloną kawę do naszego dzbanka. W ekspresach tego typu często stosuje się papierowe filtry, które uniemożliwiają przedostanie się do naszej kawy związków rozpuszczalnych w tłuszczu, takich jak kafeol czy kafesol, które działają na nasz organizm przeciwnowotworowo. W przypadku ekspresu przelewowego tak samo jak w kapsułkach kawowych ważny jest materiał z którego jest wykonany. Kontakt gorącej wody z plastikiem wpływa nie tylko na właściwości kawy, ale i na jej smak powodując wytworzenie się szkodliwych substancji.

Parzenie kawy za pomocą kawiarki

Parzenie kawy za pomocą kawiarki jest dość proste. Urządzenie składa się z dolnego zbiornika do którego wlewamy wodę, zbiornika, w którym umieszczamy świeżo zmieloną kawę, oraz górnej części, czyli zbiornika, do którego trafia gotowy napar - moka. Kawiarkę umieszczamy na palniku kuchenki lub na płycie grzewczej i czekamy na charakterystyczne bulgotanie. Będzie to znak, że nasza kawa jest już gotowa i pora zdjąć ją z ognia.

Kawa przyrządzona w kawiarce, będzie zawierała mniej przeciwutleniaczy niż w przypadku kawy z ekspresu ciśnieniowego. W przypadku moki z kawiarki czas kontaktu wody z kawą jest krótki, a temperatura w miarę stała dlatego też do naparu nie przechodzi tak wiele związków podrażniających żołądek, jak w przypadku dłuższego gotowania.

Parzenie kawy za pomocą French Pressu

We French Pressie kawę również przyrządzimy w bardzo prosty sposób. Wyglądem przypomina on termos lub szklany dzbanek. Urządzenie jest wyposażone w cylinder z tłokiem i sitkiem, dzięki którym możemy oddzielić fusy kawowe. Filtr stosowany w prasie francuskiej jest na tyle szczelny, że zatrzymuje polifenole, które są odpowiedzialne za właściwości przeciwzapalne kawy.

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów