Etiopia zajmuje obecnie 5 miejsce pod względem produkcji kawy na świecie. Jej udział w światowym rynku kawy wynosi blisko 5%.
Na szczególną uwagę zasługuje usytuowany na południu kraju rejon Sidamo, którego łączna powierzchnia to 10 000 km2.
Idealne, klimatyczne warunki do uprawy, mniejsze roczne opady deszczu, przeciętnie wyższa temperatura, plantacje umiejscowione wysoko w górach na wysokościach pomiędzy 1500-2200 m n.p.m. na żyznej glebie nie mogą dać nic innego niż wyborny produkt.
Jest to kawa zbierana ręcznie i poddawana obróbce „na mokro”, której czas zbiorów przypada od października do grudnia.
Tak jak większość wysokojakościowych kaw afrykańskich Ethiopia Sidamo ma lekko pikantny, głęboki smak oraz nuty owoców cytrusowych, czekolady, jagód oraz cukru trzcinowego z powiewem szlachetnego jaśminu.
To niezwykle aromatyczna i zmysłowa propozycja, która pozwala na nowo odkryć kawowe
dziedzictwo Etiopii, gdzie jeszcze do dzisiaj rosną dziko kawowce.
Sidamo to jedna z naszych ulubionych kaw na delikatne espresso.
Rekomendowany sposób przygotowania: aeropress, ekspres automatyczny (kolbowy), kawiarka, french press, ekspres przelewowy
Profil smakowy:
łagodna i zrównoważona
owoce cytrusowe
czekolada
jagody
Profil palenia – średnie
Kwasowość – średnie
Metoda obróbki – na mokro
Tutaj zostaną wyświetlone opinie od twoich klientów