Gorący i wilgotny klimat Nikaragui, której nie brakuje wulkanów i pasm górskich tworzą doskonałe tło dla uprawy arabiki. W kraju tym w dość dużym rozproszeniu istnieją przede wszystkim niewielkie gospodarstwa kawowe. Ziarno tej kawy hodowane jest na dużych wysokościach od 1100 do 1600 m n.p.m. co wpływa na to, że owoce dojrzewają trochę wolniej, co z kolei wpływa na większe zagęszczenie wysokiej jakości ziaren.
Nasza kawa należy do typu SHG ( Strictly High Grown ) co oznacza, że posiada bogaty profil smakowy i dojrzewała powoli na terenach o minimalnej wysokości 1500 m n.p.m. Z kolei klasyfikacja EP oznacza European Preparation i sprawia, że ziarna są najwyższej jakości ponieważ są dodatkowo sortowane i spełniają rygorystyczne wymogi Unii Europejskiej.
Owoce zbierane są ręcznie, a kawa przetwarzana jest głównie metodą na mokro. Zdarza się, że producenci stosują czasami również „naturalną” metodę obróbki.
Nikaraguańska kawa dopiero walczy o swoją pozycję na rynku światowym. Ma jednak wszystkie cechy, by podbić serca koneserów tego wyjątkowego naparu.
Profil smakowy:
łagodna i zrównoważona
karmel
orzech
wanilia
czekolada
Profil palenia - średnie
Kwasowość - średnia
Metoda obróbki – na mokro
WSZYSTKIE NASZE KAWY SĄ ZAWSZE ŚWIEŻO WYPALANE!!!
Tutaj zostaną wyświetlone opinie od twoich klientów