Niezwykły kawałek świata jakim jest Jemen wbrew pozorom nie stanowi idealnych warunków do uprawy roślin, jednak mimo to znacząco wpłynął na popularność i wartość kawy. Jej niepowtarzalny charakter zawdzięcza się właśnie owym trudnym warunkom. Surowy klimat podzwrotnikowy, niedobór wody i niesprzyjające warunki glebowe stworzyły ziarna o zupełnie innym charakterze.
W przeciwieństwie do kawowców rosnących w idealnych warunkach jemeńskie krzewy toczą walkę o przetrwanie, przez co gromadzą wiele składników odżywczych wpływających na bogaty profil smakowy. Plantacje położone na wysokości 1700 - 2000 m n.p.m. są niewielkie, jak również same owoce i ziarna nie grzeszą rozmiarem, czego jednak nie można powiedzieć o intensywności aromatu i smaku.
Czekoladowa słodycz jemeńskiej kawy przeplata się z nutami przypraw i wina. Kwasowość i odrobina pikantności idealnie podkreślają ten znakomity gatunek arabiki.
Profil smakowy:
łagodna i pełna smaku
winogrona
czekolada
Profil palenia – średnie
Kwasowość – mocna
Metoda obróbki - na sucho
KAWĘ WYPALAMY ZAWSZE W DNIU WYSYŁKI !!!
Tutaj zostaną wyświetlone opinie od twoich klientów